Vernauwing

Vernauwing van de rechterkransslagader kan aanleiding geven tot zuurstoftekort in de rechterhartspier en in de onderwand van de linkerhartspier. Vernauwing van de LAD leidt meestal tot zuurstoftekort in de voorwand van het linkerhart. Vernauwing van de circumflex kan aanleiding geven tot zuurstoftekort in de zij- en achterkant van het linkerhart.

Als een vernauwing geleidelijk toeneemt, zullen klachten van hartkramp (‘angor’) optreden, meestal eerst bij inspanningen, pas in een later stadium ook in rust. Bij typische hartkramp is er sprake van een drukkende of nijpende pijn op de borst, die vaak uitstraalt naar de keel of de armen. Klachten van hartkramp zijn echter niet altijd duidelijk herkenbaar. Zuurstoftekort kan zelfs helemaal geen klachten geven.

Hartkramp kan een voorbode zijn van een hartinfarct, dat gelijkaardige maar hevigere klachten geeft die niet spontaan verdwijnen. Een hartinfarct ontstaat bij een plotse verstopping van een kransslagader, meestal door vorming van een bloedklonter in een reeds bestaande vernauwing. Als het bloedvat dan niet snel wordt opengemaakt, zal blijvende beschadiging met littekenvorming optreden in het bevloeide spiergebied.

Vernauwingen